Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 3 juni 2019

I Ammarnäs odlas potatis – i en backe

Att odla potatis i en brant backe kan låta knasigt, men i Ammarnäs har man gjort just så – i 150 år. I lördags var det dags för den årliga harvningen av jorden.

Det var när de första nybyggarna kom till Ammarnäs i Västerbotten på 1800-talet som de kom på idén. För att kunna odla potatis gällde det att undvika frosten och den södervända moränkullen visade sig fungera som ett värmemagasin.

Harvning av potatisbacken i Ammarnäs

 Harvningen av Potatisbacken i Ammarnäs är ett årligt försommarevenemang.
Harvningen av Potatisbacken i Ammarnäs är ett årligt försommarevenemang. FOTO: Lena Karls

I lördags var det dags för den årliga harvningen av backen, ett evenemang för hela byn, vilket SVT Västerbotten var först med att berätta om.

– Det kan gå vilt till under harvningen, människor ramlar omkull och far runt i backen, säger Lena Karls, platsansvarig på Ammarnäs värdshus som i år har fått en av de åtråvärda tårtbitarna, till Land.

Har satt mandelpotatis

För vem som helst får inte vara med och sätta potatisen. Det finns ett tjugotal odlingslotter i backen som det gäller att göra sig förtjänt av.

– Värdshuset var tidigare ett samiskt äldreboende som blev en lägergård. På den tiden sattes all vår potatis i backen och nu har vi fått chansen återigen. Vi har satt mandelpotatisar, säger Lena Karls.

 Harven dras upp för backen av en traktordriven vinsch, och styrs för hand.
Harven dras upp för backen av en traktordriven vinsch, och styrs för hand. FOTO: Lena Karls

Hon beskriver Ammarnäs som en underbar liten by med stor gemenskap. Potatisbacken är ett landmärke och en samlingspunkt på försommaren.

Under lördagens harvning kom ett trettiotal bybor för att titta på, äta korv och dricka kokkaffe, medan de med lotter gjorde jobbet.

 Först när jorden luckrats upp kan potatisen sättas i långa fåror.
Först när jorden luckrats upp kan potatisen sättas i långa fåror. FOTO: Lena Karls

Så går harvningen till

  • En harv är ett jordbruksredskap från 1800-talet som än idag används för att luckra upp jordytan. Den fungerar likt en plog fast går ännu djupare ned i marken.
  • I Potatisbacken dras harven upp för backen för hand med hjälp av en traktordriven vinsch.
  • När jorden har harvats kan byborna sätta sin potatis som sedan skördas i augusti.

Källa: Naturkartan, SVT Västerbotten

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen