Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 november 2018

Kärlekscoachen tipsar: Så hittar du en partner på nätet!

Ta reda på vad som gör dig lycklig, trygg och tillfreds och utgå därifrån, undvik kravspecifikationer och bli inte bitter. Den professionella matchmakern Jeanette Vinberg tipsar om hur du ska lyckas med dejtandet på nätet!

 Våga dig på nätdejting med hjälp av vår guide med massor av tips!
Våga dig på nätdejting med hjälp av vår guide med massor av tips! FOTO: Istock

Dejtande har blivit som ett produktformat där vi hela tiden ska sälja in oss själva, menar Jeanette Vinberg som driver Älsklingspodden tillsammans med Magnus Ekholm och arbetar med matchmaking och dejtcoachning.

En profiltext ska istället för att måla upp en perfekt fasad beskriva din personlighet, dina sinnen och dina intressen samt vad du önskar, tycker hon. Undvik långa dramatiska texter där du låter bitter och som om du helst bara ”vill bort härifrån”.

– Kanske älskar du träning och vill gärna att din partner gör det också. Skriv i så fall det men undvik att bli för snäv och specifik. ”Inte”-formuleringar hit och dit går bort. Finns det egentligen en mall för den du vill träffa?, säger Jeanette Vinberg.

Ställ inte för höga krav

 Den professionella matchmakern Jeanette Vinberg tipsar om hur du kan hitta kärleken på nätet.
Den professionella matchmakern Jeanette Vinberg tipsar om hur du kan hitta kärleken på nätet. FOTO: Privat

Jeanette tycker att vi ska våga dejta olika typer. För henne handlar det inte om vad som attraherar när hon sitter och letar på nätet, utan vad som sker öga mot öga.

– Var sparsam med kravlistan! Jag personligen gillar starka män som är högt upp i hierarkin, men i rörelse faller jag för andra typer också.

– Kärlek är inte fiktion. Jag har matchat folk som kommit till mig för att de misslyckats med 80 dejter innan. När jag sedan plockat fram någon oväntad har det fungerat bra, säger hon.

Läs också: Hitta kärleken på nätet – 9 nätdejtingtips

Matchmakern sonderar terrängen

Som matchmaker är Jeanette Vinbergs uppgift att plocka ut och presentera guldkorn. Efter en intervju med klienten ger sig Jeanette ut på jakt efter lämpliga kandidater. Jeanette kan fråga människor är ute på gatan, i olika nätverk, specifika forum, föreningar, sociala medier och organisationer nischat efter kundens profil. Som en konsult fast på den privata arenan.

– Det har hänt att jag suttit på Facebook i åtta timmar för att leta fram rätt matchningar.

Verktyg att hitta kärleken

Det finnas olika skäl till att någon tar hjälp av en matchmaker. Jeannette Vinberg har jobbat med det i många år och tycker sig nu se att coachning egentligen är ett kraftfullare verktyg.

– Det är svårt att para ihop två personen och säga åt dem att bli kära. Jag jobbar mer och mer med att ge mina klienter verktyg att hitta kärleken på egen hand.

Läs också: 5 sätt att hitta nya vänner för dig som känner dig ensam

Öppna relationer

Appar och nätdejting kan ge en snabb bekräftelse, men också en känsla av att bara vara en i mängden. Jeanette ser en fara i att söka en egoboost från många håll samtidigt. Vi blir snabbt uttråkade och stannar inte upp för att ge någon en ordentlig chans. Samtidigt undrar hon om det kanske inte är dags att ifrågasätta monogamin.

– Exklusivitet är kanske inte det enda rätta, eller? Jag är en romantiker och tror på monogami, men jag ser att fler och fler lever-icke exklusivt. Öppna relationer är en allt vanligare lösning, säger Jeanette.

– Redan på dejt tre eller fyra tycker jag att vi ska diskutera om vi är exklusiva eller inte. Det får inte bli fråga om lögner eller otrohet.

Alla kan hitta kärleken

Oavsett vad du letar efter eller stöter på är det viktigaste av allt enligt Jeanette att inte bli ledsen och nedslagen.

– Det finns kärlek även om det inte känns så. Det pratas mycket om hinder, men det finns kärlek.

Kärlekscoachens bästa nätdejting-tips:

  • Det är alltid ditt värde och dina gränssättningar som tar dig framåt. Utgå från dig själv och vad du tycker. Var vaksam på när du börjar anpassa dig. Om din dejt vill ha rödvin men du älskar vitt ska du inte låtsas som någonting annat.
  • Tänk på hur dejten formulerar sig. När du chattar med flera olika personer märker du snart vilka som ligger på samma våglängd som du och var det finns kemi.
  • Våga prata med varandra innan ni ses. Att höra någons röst är ett bra sätt att sondera terrängen. Om det känns obehagligt att ringa kan du testa att skicka ett ljudmeddelande.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen