Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 8 november

Bekämpningsmedel i mat: Grönt ljus för svenskodlat

Inga svenskodlade produkter hade resthalter av bekämpningsmedel över gränsvärdena i Livsmedelsverkets senaste kontroll.

 Svenskodlad mat ligger bra till i Livsmedelsverkets stora kontroll av bekämpningsmedel i livsmedel.
Svenskodlad mat ligger bra till i Livsmedelsverkets stora kontroll av bekämpningsmedel i livsmedel. FOTO: Istock

Livsmedelsverket kontrollerar varje år rester av bekämpningsmedel i livsmedel som säljs i Sverige.

Nu är den senaste kontrollen klar. Den visar att svenskodlade produkter ligger mycket bra till. Inte i någon av de undersökta livsmedelskategorierna (se längre ner i artikeln) hittades rester av bekämpningsmedel som överskrider gränsvärdena.

Importmat över gränsvärden

Alla de överskridna halterna visade sig finnas i importerade livsmedel, både från andra EU-länder och från andra delar av världen.

Historiskt låga nivåer

Men enligt Livsmedelsverket är halterna av bekämpningsmedel generellt låga.

– Den övergripande trenden är att resthalterna i livsmedel ligger på historiskt låga nivåer, säger Anders Johansson, statsinspektör och en av rapportförfattarna.

Läs också: Så sköter du om din azalea

Kollade kategorier

Här är matkategorierna som Livsmedelsverket kontrollerade. De överskridna halterna av bekämpningsmedel kommer alltså inte från svensk mat. Procenten i listan gäller importerade produkter.

  • Frukt och bär (färska och frysta) – 4,0 % överskridanden.
  • Grönsaker (färska och frysta) – 2,2 % överskridanden.
  • Barnmat – 0 överskridanden.
  • Spannmål och spannmålsprodukter – 3,4 % överskridanden.
  • Animaliska produkter (kycklingfett och fårfett) – 0 överskridanden.
  • Övriga processade produkter (exempelvis matoljor, juicer och torkad frukt) – 6,5 % överskridanden.

Livsmedel stoppas

Livsmedelsverkets aktuella kontroll gjordes 2017 genom 1 717 stickprov inom de sex livsmedelskategorierna ovan.

Det som händer när för höga halter av ett skadligt ämne upptäcks i ett livsmedel är att det stoppas från att säljas.

Läs också: Julens godaste revbensspjäll – recept!

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Lands Nyhetsbrev

Gör som 49 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen