Gå till innehåll
Shopping Utbildning
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 31 oktober 2019

Se upp med uppvärmda spenatrester

Spenat är nyttigt. Men hur är det egentligen med uppvärmda spenatrester? Är det en myt eller sanning att det är farligt att äta? Land reder ut!

 Gröna blad innehåller mycket nitrat som omvandlas till nitrit om den inte hanteras rätt efter tillagning. Detta bör du se upp med.
Gröna blad innehåller mycket nitrat som omvandlas till nitrit om den inte hanteras rätt efter tillagning. Detta bör du se upp med. FOTO: Istock

Du kanske har hört varningen – värm aldrig upp spenat en andra gång, den kan vara giftig.

Men riktigt så farligt är det inte. Åtminstone inte för vuxna och om du hanterar spenatresterna på rätt sätt. Enligt Livsmedelsverket gäller följande:

  • Vuxna, även gravida, kan utan fara äta spenat eller maträtter med spenat i som värmts upp en andra gång. Obs! Detta gäller dock inte för spädbarn! Se längre ned i artikeln vad som gäller för barn upp till ett år.
  • Vill du spara rester av spenat eller rätter med spenat i för att senare värma upp så bör du kyla den snabbt efter tillagning. Du kan exempelvis låta maten svalna i ett vattenbad innan du flyttar den till kylskåpet eller frysen.

Läs också: Detta ska du inte ha i kylskåpet

Nitrit i spenat

Det som händer med uppvärmd spenat är att nitratet, som naturligt finns i spenat och andra bladgrönsaker, omvandlas till nitrit av bakterier som bildas när maten förvaras i rumstemperatur.

Liten risk

Om du däremot kyler ner maten snabbt så är risken liten för att nitratet ska ombildas till farliga mängder nitrit.

Finns naturligt

Både nitrat och nitrit finns naturligt i vår mat. Och i spenat och andra gröna bladgrönsaker, finns extra mycket nitrat.

Nitrit kan vara farligt

I små mängder är dessa två ämnen ofarliga för vuxna, men om du får i dig för mycket kan det ställa till med problem. Speciellt nitrit som kan orsaka en sjukdom som heter methemoglobinemi. Den innebär att kroppens förmåga att transportera syre i blodet försämras. Tillståndet kallas även för ”inre kvävning” och är allvarligt. Speciell för små barn som är extra känsliga för nitrit.

Varning för spenat till spädbarn!

Därför bör barn upp till ett år inte äta spenat eller andra gröna bladgrönsaker över huvud taget. Varken uppvärmda eller färska.

Skölj spenat noga

Tänk också på att alltid skölja spenat och andra grönsaker noga innan du tillagar dessa.

Källa: Livsmedelsverket

Läs också: 7 vanliga kylskåpsmissar – och hur du undviker dem

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Populära ämnen på Land.se

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Läs artiklar i säsong

Till toppen