Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 18 september 2019

Minska svinnet – här är 6 maträddare att kolla in!

1,3 miljoner ton mat slängs i Sverige varje år. Att minska matsvinnet är något av det viktigaste du kan göra för att bidra till en mer hållbar värld. Här är några svenska företag som har kommit på smarta sätt att ta vara på ditt matsvinn!

 1,3 miljoner ton mat slängs i Sverige varje år.
1,3 miljoner ton mat slängs i Sverige varje år. FOTO: Istock

Ungefär hälften av all mat som slängs är matsvinn, alltså bra mat som hade kunnat ätas. Matsvinnet tär på jordens resurser – det motsvarar ett utsläpp på två miljoner ton CO2 per år. Därför är det av stor vikt att såväl privatpersoner som företag och beslutsfattare motiveras till att minska matsvinnet.

Karma – en succéapp

Karma är en app som har exploderat i popularitet det senaste året. Idén med Karma-appen är att restauranger, kaféer och matbutiker till privatpersoner för ett billigare pris kan sälja bra mat som blivit över.

– Vi vet att en tredjedel av all mat som produceras globalt slängs, och vi vill göra något åt det. Det är väldigt lätt att anta att våra enskilda handlingar inte har större inverkan, men det är viktigt att se en större bild. Vi lever på lånade resurser, ett lån som vi aldrig kan betala tillbaka. Karmas mål är att eliminera matsvinnet i alla led, säger Jiyan Duran, Sverigechef på Karma.

När du har laddat ner Karma-appen till din smartphone och registrerat dig kan du köpa mat som restaurangerna och butikerna har annonserat ut till försäljning, med villkoret att du plockar upp maten hos försäljaren innan stängning. Ofta säljs maten för halva priset och du kan välja att få notifikationer när det finns mat att rädda i närheten av där du befinner dig.

 I Karma-appen kan butiker och restauranger sälja ut mat som annars skulle slängas.
I Karma-appen kan butiker och restauranger sälja ut mat som annars skulle slängas. FOTO: Mattis Larsson

Läs också: Tipsen som minskar matsvinnet i ditt hem

Finns på 150 orter

Sedan starten 2016 har Karma-appen bidragit till att rädda över 550 ton mat, enligt företagets egna siffror. I dag har Karma anslutna företag på 150 orter i Sverige och även utomlands, i London och Paris. Utöver storstäderna har Umeå, Falköping, Kalmar och Stenungsund kvalat in på topplistan över de svenska städer som räddat mest mat genom Karma under förra året.

– Sedan lanseringen har tio procent av den svenska befolkningen omfamnat Karma och använder den för att rädda allt från smoothies till sushi över hela landet. Som ett resultat äter konsumenterna god mat medan de sparar pengar och våra partners får tillbaka pengar på en investering de redan gjort. Allt samtidigt som de bidrar till en mer hållbar planet, säger Jiyan Duran.

Läs också: Här är maten svenska hushåll slänger mest av

6 matsvinnsräddare att kolla in!

Matsmart – webbutik som säljer mat till 20-90 procents rabatt som annars hade slängts på grund av överproduktion, kort bäst före-datum och förpackningsbyten. Bara matvaror som inte kräver kyl eller frys eftersom det skickat med transportörer – hem till dörren eller till närmaste utlämningsställe.

Karma – en app där livsmedelsbutiker, restauranger och caféer kan sälja mat till halva priset som annars skulle slängas, till exempel bröd, lunchlådor, bakverk och smörgåsar. Med kartfunktionen kan konsumenten se var det finns överbliven mat i närheten.

Ladda ner Karma till Iphone här

Ladda ner Karma till Android här

Rescued – räddar frukt som annars skulle gå till spillo för att de inte uppfyller butikernas utseendekrav. Råvarorna blir till frukt- och grönsaksjuicer och säljs i utvalda butiker och restauranger.

Gram i Malmö – en förpackningsfri matbutik i Malmö. Ofta köper vi mer mat än vad vi behöver på grund av förpackningens storlek. På Gram handlar kunderna i lösvikt.

Gott och Kort – en sajt som säljer framför allt godis, dryck och snacks, men även andra torrvaror, som närmar sig eller har passerat sitt Bäst före-datum. Varorna säljs till billigare pris.

Sopköket – restaurang och catering i Stockholm som lagar mat av räddade råvaror från Ica, Paradiset och Saltå Kvarn. Överblivna måltider skänks till Filadelfiakyrkans härbärge. Till kökspersonalen rekryteras bland nyanlända och långtidsarbetslösa kvinnor.

Källa: AGFO

Varannan svensk minskar sitt matsvinn

En färsk undersökning som Kantar-Sifo gjort på uppdrag av Axfood visar att över hälften av svenskarna (56 procent) aktivt har försökt minska sitt matsvinn under det senaste halvåret.

Den främsta orsaken är miljöskäl (42 procent). Därefter följer etiska skäl (37 procent), alltså att det känns fel att slänga mat.

Det vanligaste sättet som svenskarna minskat sitt matsvinn på är att använda resterna till en matlåda (61 procent), följt av att frysa in maten (54 procent) och genom bättre planering av matinköpen (47 procent).

Källa: Axfood

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen