Recept 1 juli 2022
Ångbåtsbiff
Laga sommarens godaste ångbåtsbiff – klassisk husmanskost med svenska råvaror.
Nötkött, färskpotatis och brynt lök med sky. Lands Katarina Ekeström bjuder på ett klassiskt recept på supergod ångbåtsbiff.
Läs också: Baconlindad lax i hollandaise
Ångbåtsbiff
Skriv ut
Ingredienser (4 personer)
- 4 ryggbiffar av nöt
- salt
- svartpeppar
- Brynt lök med sky:
- 4 gula lökar
- salt
- socker
- ½ msk koncentrerad oxfond
- 2 – 3 msk vatten
- smör
- Tillbehör:
- gräslök
- persilja
Gör så här
- Skala och skiva löken tunt. Värm rapsolja i en panna på medelvärme. Lägg i lökskivorna och låt dem ligga tills de börjar ta färg utan att röra i pannan. Vänd löken salta lätt och fortsätt steka varsamt. Upprepa ett par gånger. Det ska ta tid att steka lök.
- Avsluta med att strö över en nypa socker, tillsammans med fond, vatten och en klick smör. Skaka pannan och ställ åt sidan.
- Salta och peppra biffarna. Stek till fin färg och var uppmärksam så att de inte får gå för länge och bli torra.
- Lägg biffarna på tallrikar och fördela lök och sky över dem. Strö gärna över fint skuren gräslök och persilja. Servera tillsammans med kokt färskpotatis. Saltgurka och en klick senap passar också fint.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.