Recept 27 november 2018
Klassisk raggmunk med fläsk
Raggmunk är en riktig husmansklassiker från farfars tid. Stekt frasig i smör och serverad med fläsk kan det här vara det godaste som finns!
Raggmunk är Östergötlands landskapsrätt som är minst lika populär i Småland, Öland och Blekinge.
Smeten med råriven potatis, mjölk, mjöl och ägg är busenkel att svänga ihop – och så himla god att steka riktigt frasig i smör!
Läs också: Råraka – gör den som i ”Vår tid är nu”
Raggmunk med fläsk
Skriv ut
Ingredienser: (4 portioner)
- 2 dl vetemjöl
- 4 dl mjölk
- 2 ägg
- 1/2 tsk salt
- 900 g fast potatis
- 2 msk smör
- 400 g skivat rimmat bogfläsk
- 1 tsk smör eller margarin
- Till servering
- lingonsylt
- 3 morötter
Gör så här:
- Vispa mjölet med hälften av mjölken till en slät smet. Vispa ner resten av mjölken, ägg och salt.
- Skala och riv potatisen på ett rivjärn, välj själv om du vill ha grövre eller finare strimlor. Krama ur vätskan och vänd ner potatisen i smeten. Var snabb så att den inte hinner mörkna.
- Hetta upp smör i en stekpanna och klicka ner smeten. Stek raggmunkarna i omgångar.
- Skala och riv morötterna grovt.
- Strimla och stek fläsket i en stekpanna ca 2 minuter på varje sida.