Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Trädgård 4 april 2018

Så undviker du och blir av med bladmögel på potatis och tomat

Att få bladmögel på sin potatis eller tomat är inte roligt och ett stort problem för vissa odlare i södra Sverige. Så här gör du om du blir drabbad.

Du märker direkt om din potatisodling är drabbad av bladmögel. Du ser nämligen skador på blasten, det ser ut som brännskador och då gäller det att skära av blasten på direkten. Du kan som tur är låta potatisen vara kvar i marken och skörda som vanligt.

Du får absolut inte slänga blasten på komposten utan den ska brännas eller skickas till återvinningsstationen där den senare förbränns.

Om du har otur sprids nämligen potatisens bladmögel till dina tomatplantor. Bladmögel på potatis och tomat är samma sorts skada, och sprids mellan dem två.

Du ska inte odla potatis i växthus, eftersom risken för mögel blir så stor.

Läs också: Så odlar du mangold

Plantera med mellanrum

Just för att potatisen och tomaten är så nära besläktade sprids också mögel snabbt däremellan. Därför ska du inte plantera tomat och potatis nära varandra, utan håll dem isär. Du kan också säkra genom att hålla potatisplantorna med lite mellanrum så sprids möglet mindre lätt.

Välj rätt sort

Det enklaste sättet att undvika bladmögel är att köpa en resistent sort. Det ger inga hundraprocentiga garantier men det är ett sätt att minska risken ganska rejält.

Läs också: Sara Bäckmos bästa tips för potatisen

Fixa på hösten

Bladmögel älskar fukt, därför är det viktigt att du rensar bort gammal rutten frukt när hösten kommer. Annars kan du lättare drabbas av bladmögel ell34 skadeinsekter under nästa odlingssäsong.

Lösning på flaska?

Du som hobbyodlar dina grönsaker har inte något bra bekämpningsmedel mot bladmögel. Därför gäller det bara att köpa rätt sorts potatis, hålla dem en bra bit från tomaterna, och upptäcker du dem ska du få blasten bränd så fort som möjligt.

Läs också: Visste du detta om potatis?

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen