Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Debatt 8 februari 2019

”Moderna vedkaminer höjer civilberedskapen – och minskar utsläppen”

Den moderna kaminen höjer vår beredskap och minskar utsläppen. Det hävdar Bertil Svedberg från Svenska brasvärmeföreningen i ett svar på Bengt Nikanders tidigare debattinlägg.

 Bertil Svedberg från Svenska brasvärmeföreningen menar att moderna kaminer inte behöver kosta skjortan, fungerar om krisen slår till och dessutom minskar de farliga utsläppen.
Bertil Svedberg från Svenska brasvärmeföreningen menar att moderna kaminer inte behöver kosta skjortan, fungerar om krisen slår till och dessutom minskar de farliga utsläppen. FOTO: Privat/Istock

Bengt Nikander skriver i Land 18/1 att stormen inte bryr sig om vad Boverket och MSB tycker i relation till vilken kamin eller rumsvärmare som används. Förvisso sätter Nikander fingret på något viktigt, civilberedskapen, men han missar att den går att uppnå med bättre effekt och mindre utsläpp till gagn för både människor och miljö genom att använda nya kaminer.

Januari präglades av stormen Alfrida och ett massivt snöfall i stora delar av landet. Längs Roslagskusten var läget dramatiskt: Många drabbades hårt av fallna träd och kapad elförsörjning. Detta är allvarligt och visar på ett obönhörligt sätt vikten av krisberedskap, såväl från samhällets som från privatpersoners sida. Kaminer är en utmärkt garant för värme i kris, och ger en hög trivselfaktor i hemmet.Debatt: ”Ska verkligen bara tätorter belysas?”

Det går dock inte att bortse från den miljö- och hälsoskada som felaktig eldning och gamla kaminer ger upphov till. Enligt Naturvårdsverket dör många i förtid varje år till följd av utsläpp och luftföroreningar från vedeldning. De äldre vedeldade pannorna och kaminerna med gammal teknik, företrädelsevis installerade under 1970-, 80-, och 90-talen, som många har i sina vardagsrum står för den absolut största delen av dessa utsläpp. De ännu äldre kaminerna med kulturellt värde står för en mycket mindre del av utsläppen och bör inte ta fokus från dessa de riktiga bovarna. Den lokala miljöpåverkan som vedeldning med gammal teknik ger upphov till leder till att människor dör i förtid varje år i Sverige, men även till försämrad livskvalitet för astmatiker och allergiker.

År 1999 fattade riksdagen beslut om miljömålen som ska nås till 2020. Sverige ser inte ut att nå miljömålet frisk luft. Därför behöver Sverige få långsiktiga beslut och åtgärder som gör att vi kommer tillrätta med utsläpp från gamla kaminer. Våra grannländer har redan eller är på god väg att införa skärpta regler. Sverige ska inte bli Nordens andrahandsmarknad för gamla kaminer.

De två linjerna – civilberedskap samt miljö- och hälsomedvetenhet – är inte oförenliga. MSB, en av de myndigheter som åtnjuter högst förtroende i Sverige, uttrycker att skärpta miljökrav på kaminer och rumsvärmare inte är ett hinder för civilberedskapen. Med kloka och ansvarsfulla val kan vi både känna oss trygga både om krisen kommer och med att vi tar hänsyn till våra medmänniskor och till natur. Om vi väljer att investera i en kamin med modern teknik, och det finns moderna alternativ som är betydligt billigare än vad Bengt Nikander anger, så är detta inte ett problem. Debatt: ”Veganer – utan djuren kommer även ni att svälta”

Med rätt kamin, rätt installation och rätt eldningsmetod är vedeldning ett hållbart och förnybart energislag som bidrar till trivsel och minskar samhällets sårbarhet. Men för att vedeldningens legitimitet ska bestå är det angeläget att också dess utsläpp minskar.

Debattör:

Bertil Svedberg, Svenska brasvärmeföreningen

Inlägget är en replik på ett tidigare debattinlägg som du kan läsa här

Vad tycker du?

Mejla din debattartikel till asikt@land.se och bifoga en bild på dig själv.

Max 2 500 tecken inklusive blanksteg. Skriv under med hela ditt namn. Bifoga också kontaktuppgifter så att vi kan kontakta dig.

Vi förbehåller oss rätten att redigera och korta texter.

Välkommen med din åsikt!

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen