Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Fixat 10 mars 2021

Laga trasigt porslin – på japanskt vis

Sätt guldkant på lagningen.

Din trasiga favoritskål kan limmas ihop i japansk stil, så att lagningen verkligen syns.

 Skålen är för fin för att säga adjö till. Här är den lagad med japansk inspiration.
Skålen är för fin för att säga adjö till. Här är den lagad med japansk inspiration. FOTO: Kristina Bäckström

I forna tiders Japan var lagningen en lika vacker gärning som när föremålet skapades. Konsten kallas Kintsugi och bygger på tanken att saker med en historia är vackrare än de helt nya. Därför gjordes lagningen så att den verkligen syntes, med ett speciellt harts blandat med guldpulver.

Så fina material hittar vi inte i en svensk pysselaffär men visst kan vi härma. Hemligheten är ett tvåkomponentsepoxi och micapulver med guldfärg.

Tyvärr är livsmedelsgodkänd epoxi svår att hitta i handeln. Därför blir skålen inget man häller frukostfilen i. Torra saker och prydnader går bra.

Börja gärna med en skål du inte bryr dig om. Det är bra att öva på hur tjockt lager epoxi som krävs för att ge en tunn men ändå synlig fog när den torkat. Det är också bra att få en känsla för när din lagningsmassa stelnar och ”griper”.

Så lagar du porslin med guldkant

 Finskålen i bitar och allt som krävs för att laga.
Finskålen i bitar och allt som krävs för att laga. FOTO: Kristina Bäckström

Material: En tvåkomponentsepoxi som torkar till en helt genomskinlig fog. Välj en sort som har en ganska lång härdningstid. Epoxy som härdar direkt hinner du inte arbeta med så att lagningen blir vacker. Minst 10 minuters öppentid behövs.

Mica med guldfärg. Mica är ett fint pulver av mineralen glimmer och kan köpas i hobbybutiker och finns i flera olika metallkulörer.

Ett gammalt plastlock att blanda epoxi på och några tandpetare att småfixa med.

1. Kläm ut lika långa strängar av lim och härdare och lägg en liten hög med micapulver intill. Börja med lite så att du hinner använda det innan det sätter sig. Blanda noga ihop allt med den lilla spatel som följer med epoxin. Ta inte allt guld på en gång, det kan bli för torrt.

 Rör om noga med spateln, annars stelnar fogen ojämnt.
Rör om noga med spateln, annars stelnar fogen ojämnt. FOTO: Kristina Bäckström

2. Använd sedan spateln och tandpetare för att sätta ett lager epoxi på ena sidan av de två delar du vill foga samman. Kanterna måste vara torra och rena. Titta också noga i kanterna så att eventuella småflis som slagits ur porslinskanten får ett litet lager epoxy som täcker det vita.

 Guld på hela brottytan men bara ett tunt lager.
Guld på hela brottytan men bara ett tunt lager. FOTO: Kristina Bäckström

3. Tryck ihop de delar som ska fogas ihop så att epoxin tränger ut lite emellan. Ett bra tips är att inte sätta ihop för tidigt. Om det är lång tid kvar tills epoxin stelnar får du sitta och hålla fast länge. Det är svårt att säkra fogen med annat än med fingrarna.

 En liten guldig ås längs brottet som blir plattare när den hårdnat helt.
En liten guldig ås längs brottet som blir plattare när den hårdnat helt. FOTO: Kristina Bäckström

4. Ta fog efter fog. Om en bortslagen bit delats i två sätts den först samman innan den limmas fast på själva skålen. Var noga så att inte fogen blir för tjock, då passar inte biten. Jobba långsamt och undvik kladd, det är svårt att få bort.

När fogarna härdat helt ser du om det finns flisgropar eller partier att fylla i med mer epoxi. Jobba ytterst försiktigt med tandpetare.

 En saknad flisa på insidan av skålen har fyllts igen med lite guld så att det vita porslinet inte syns.
En saknad flisa på insidan av skålen har fyllts igen med lite guld så att det vita porslinet inte syns. FOTO: Kristina Bäckström

Läs också: Så lagar du en trasig skottkärra

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

LÄS MER FRÅN FIXAT

Till toppen