Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Hälsa 28 november 2018

Forskning visar: Lyckliga människor lever faktiskt längre

Forskare i Singapore har hittat ett samband mellan upplevd lycka och livslängd. Föga förvånande, menar svenska motsvarigheter.

 Lyckliga människor lever längre, menar forskare.
Lyckliga människor lever längre, menar forskare. FOTO: Istock

I en studie som forskare i Singapore gjorde för sex år sen fick personer över 60 år svara på frågor om hur ofta de under den senast gångna veckan känt livsglädje och haft hopp om sin egen framtid.

När studien nyligen följdes upp fann forskarna att fler av de personer som upplevt sig som lyckliga sex år tidigare nu levde, jämfört med dem som sagt sig inte vara nöjda med livet.

Läs också: Fyra knep som räddar ditt äktenskap

”Olyckliga lever kortare”

När Sveriges radios program Vetenskapsradion pratade om studien tillsammans med Stefan Fors, docent i folkhälsovetenskap på Karolinska institutet, menade han att resultatet kan både vändas och vridas.

– Med precis samma studie, med precis samma resultat, så kan man lika gärna säga att olyckliga personer lever kortare.

Sämre på att sköta sin hälsa

– Då blir det lättare att förstå. För vi vet att personer som är olyckliga. Som har ångestproblem, depressiva problem eller sorg. De är lite sämre på att ta hand om sig själva. De slarvar lite mer med sina mediciner, rör sig lite mindre, röker oftare, säger Stefan Fors i programmet.

Att vara nöjd och till freds är således ett sätt att, förutsatt att inget oväntat eller otäckt som en olycka eller sjukdom drabbar, maximera möjligheterna till ett långt och härligt liv.

Källa:SR:s Vetenskapsradion

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen