Det svenska fenomenet som får världen att ta en paus!
Den anses exotisk och omgärdas av myter – nu gör den ursvenska traditionen succé i både New York och London!
Det handlar förstås om att fika – en av Sveriges mest omhuldade traditioner. Nu växer fascinationen för den utomlands, särskilt i USA och London. Stora tidningar, mat- och nyhetssajter där skriver spaltmetrar om fenomenet ”fee-ka”.
Ibland skrivs myter, som att fikapauser är obligatoriska och schemalagda på svenska företag, en på för- och en på eftermiddagen. Även sanna uppgifter sprids, som forskning om att ta en fikapaus med kollegerna ökar både kreativiteten och sammanhållningen.
Framgångsrika svenska företag som Ikea, för ut fikaseden till sina anställda utomlands. På Ikeas hemsida i Kuwait framhålls fikapausen som en av fördelarna med att jobba där. ”Att fika ger tid att umgås, få kontakt och koppla av med kollegor. Några av de bästa idéerna och beslut sker på fikarasten”, står det bland annat där (fritt översatt).
Till brittiska BBC säger Matts Johansson, grundare av kaffekedjan Da Matteo: ”Det är djupt rotat i vår kultur. De flesta svenskar fikar flera gånger per dag, oavsett om det är helg eller mitt i veckan. Det handlar om att spendera tid tillsammans med andra, äta hembakat bröd och dricka gott kaffe. Det är som att gå till puben i andra länder”.
Läs också: 5 skäl att ta en kaffepaus nu!
6 exempel på den svenska fikasuccén
1. Den amerikanska nyhetssajten Huffington Post har ägnat en hel artikel om fenomenet fika och vad amerikaner och andra kan lära av denna svenskarnas käraste sed. Skribenten kommer fram till att gemensamma fikapauser är bra för att bli av med stress, öka samhörigheten och kommunikationen.
2. I New York gör svenskägda kedjan Fika succé med kvalitetskaffe och svenskt kaffebröd, som kanelbullar. I dag har man kaféer på 14 ställen runt om i storstaden.
3. I Sydney, i Australien, har tre svenskor öppnat matstället Fika Swedish Kitchen som bygger mycket på dem svenska fikakulturen. Förutom bullar och kakor bjuds på andra svenska klassiker som köttbullesmörgås med rödbetssallad.
4. Den nya boken Fika av Anna Brones och Johanna Kindvall utgiven på det amerikanska förlaget Ten Speed Press, som både beskriver den svenska företagsseden med två fikapauser per dag och bjuder på recept på de godaste bullarna och kakorna till.
5. Den amerikanska matsajten The Kitchen med över 17 miljoner följare hyllade nyligen vår svenska fikakultur med artikeln ”What is Fika? An introduction to the Swedish coffe break”
6. Fikatrenden sprider sig också i London där skandinavisk kultur och mat är populär överhuvudtaget. På resesajten Conde Nast Traveller tipsar man om de fem bästa fikaställena i den brittiska huvudstaden.
Läs också: Så brygger du det godaste kaffet!