Så blir du av med möss inomhus
Under vinterhalvåret kan möss och andra smådjur från skogen dyka upp i hopp om att få övervintra i ditt varma hus. Med hjälp av Anticimex ger vi dig de bästa tipsen för att råda bot på problemet. Så här blir du av med mössen inomhus.
Visste du att möss kan ta sig in genom ett hål som är ynka sex millimeter? Det är ungefär lika litet som diametern på en vanlig penna. I jakt på mushål måste man därför vara extremt noggrann.
– Det kanske är på uppenbara ställen, som ett ventilationshål där ett galler eller nät har gått sönder. Eller andra sprickor och håligheter, säger Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex.
Täta mushål med stålull
Börja med att leta upp potentiella ingångar. Sedan ska du täta.
– Börja utifrån och in med att täta. Täta med stålull eller sätt över ett bättre insektsnät i metall, säger Thomas Persson Vinnersten.
Ett vanligt ställe som mössen gärna huserar i är under diskbänken.
– Om man hittar spillning när man drar ut sophinken under diskbänken så kan man försöka täta alla håligheter därunder.
Detta äter mössen
Husmusen är allätare, men tycker bäst om frukt, frön, gryn, mjöl och spannmål. För att inte ge mössen anledning att snoka runt i ditt kök finns det några saker att tänka på.
– Minimera så de inte har något att äta. Se till att mat inte ligger framme. Förvara till exempel det du har i skafferiet i burkar. Har man husdjur bör man se till att det inte ligger mat framme hela tiden, säger Thomas Persson Vinnersten.
För skogsmöss, som är de som gärna övervintrar inomhus, ser födan lite annorlunda ut. De föredrar nötter, skott och knoppar, men kan även livnära sig på stearin och tvål.
Klassiska musfällan
Om du har tätat och dessutom minimerat mössens överlevnadsmöjligheter men problemet kvarstår – då finns det klassiska knepet att ta till.
– Ja då är det ju en musfälla som gäller. Gift kan ju fungera om du följer riktlinjerna, men det är främst skadedjursfirmor som använder gift, säger Thomas Persson Vinnersten.
Skrämma möss med ultraljud?
På marknaden finns också ljudskrämmare som med ultraljud, ohörbart för människan, sägs hålla borta möss och råttor. Men Thomas Persson Vinnersten är tveksam till om de verkligen fungerar.
– Vi på Anticimex använder dem inte. Då är det bättre att förebygga, säger han.
Bli av med möss utomhus – tips och råd
- Täta hål i grund.
- Sätt metallnät på håligheter i grunden och ventiler med en maskvidd på högst 5 mm och trådtjocklek på minst 0,7 mm (rostfritt, koppar eller mässing).
- Se till att gräset är kortklippt runt huset.
- Plantera inte buskar och träd nära fasaden.
- Undvik klätterväxter mot fasaden (gnagare kan klättra)
- Stapla inte ved, trädgårdsmöbler eller annat som ska vinterförvaras intill fasaden.
- Om du matar fåglar, se till så att det inte landar spill på marken.
- Se till att det är lock på sopbehållare, att eventuella komposter sköts samt är placerade en betydande bit från huset.
- Håll rent under altaner och låga balkonger. ”Bråte” utgör skydd för gnagarna.
Bli av med möss inomhus – tips och råd
- Håll uppsikt på vinden. Kartonger med kläder är utmärkta boplatser.
- Håll rent i källaren. Placera kartonger på hyllor.
- Se till att mat inte ligger framme. Töm skafferiet i sommarstugan.
- Lägg stearinljus i lådor, de utgör annars föda för gnagare.
- Ställ madrasser och soffdynor på högkant i den kallställda stugan.
- Se till att genomföringar, till exempel under diskbänken, är täta. Något som brukar glömmas bort är genomföringar till elementrör.
Källa: Anticimex
Problem med råttor?
Det vanligaste är att man får besök av möss. Skulle du däremot ha råttor är problemet mer omfattande och du kan behöva göra en sanering med hjälp av en skadedjursfirma. Det tar tid att bli av med råttor eftersom de gräver och gnager ut stora och långa gångsystem där de lägger upp matförråd eller har bon. Det viktigaste du kan göra i förebyggande syfte är att täta så att det inte finns håligheter i vägg, tak och golv, som de kan ta sig in genom. Se tipsen ovan.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.