Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 22 oktober 2019

Cowboyflotten på premiärtur

Dick Bewarp och byborna i Mårdsjön har äntligen testkört sin cowboybåt, som man jobbat med sedan i februari. Nu blir det några turer till innan flotten ska vinterställas.

 Cowboybåten är ute på sin premiärtur på Mårdsjön med dödskalleflaggan på plats.
Cowboybåten är ute på sin premiärtur på Mårdsjön med dödskalleflaggan på plats. FOTO: Jan Andersson

För nästan ett år sedan kunde Land berätta att mannen bakom Cowboykåken i Mårdsjön, två mil från Stugun i Jämtland, hade ett nytt projekt på gång.

Nu skulle Dick Bewarp tillsammans med byborna i Mårdsjön bygga världens största flotte och på den skulle det anordnas dans under sommaren medan flotten gick några varv runt sjön. I februari började bygget och varje lördag har det samlats ett gäng bybor för att hjälpa till.

Läs också: Här byggs en dansbana på en flotte i Mårdsjön

Bygget blev försenat

– Ibland har det kommit 8-10 gubbar som har spikat, skruvat och målat. Men under älgjaktsveckan stod jag här ensam. Det kom inte en kotte och det tog ett tag innan jag förstod vad det berodde på, säger Dick och skrattar.

Det var meningen att Cowboybåten skulle bli klar nu till sommaren, men det var mer jobb än Dick hade räknat med.

– Bara skovelhjul och motor tog flera månader att tillverka och det har strulat med lite annat också, Men nu glömmer vi det för nu är båten färdig, säger Dick.

 Är det en dansbåt då dansar man, tyckte Dick Bewarp och svängde loss till bluesmusiken.
Är det en dansbåt då dansar man, tyckte Dick Bewarp och svängde loss till bluesmusiken. FOTO: Jan Andersson

Premiärtur för medhjälparna

Under den gångna helgen bjöd Dick in alla som hjälpt till med båten samt deras familjer och alla andra som ville vara med, på en premiärtur. Prick klockan tre både lördag och söndag drog Cowboybåten ut från bryggan och passagerarna fick njuta av en tur på Mårdsjöns vatten. Ett 50-tal passagerare underhölls av bluesmusikanterna Johan Eliasson och Assar Danielsson. Det svängde grymt när de satte igång med sin blues och Dick Bewarp dansade för fullt.

– Är det en dansflotte så dansar man, tyckte han.

 En ny syn på Mårdsjön. Den nybyggda Cowboybåten tuffar fram i sakta promenadtakt. Det kommer den att göra några helger till innan det blir dags för vinterförvaring.
En ny syn på Mårdsjön. Den nybyggda Cowboybåten tuffar fram i sakta promenadtakt. Det kommer den att göra några helger till innan det blir dags för vinterförvaring. FOTO: Jan Andersson

För att varva musiken hade John med sig en gammal grammofon med vev, där han spelade gamla stenplattor mellan bluesbitarna.

Alla passagerare fick kaffe och nybakta bullar och stämningen på båten var hög och trivsam.

Rör sig i promenadtakt

Cowboybåten drivs av två stora skovelhjul, som i sin tur drivs av varsin elmotor. Jan Nilsson från Mårdsjön, som för dagen var kapten på skutan, förklarade att varje motor är på cirka 13 hästkrafter och att batterierna räcker till 5-6 timmars färd innan de behöver laddas igen. Båten går i lagom promenadtakt och efter en halvtimme är man mitt ute på sjön och då är det dags att köra skovelhjulen åt andra hållet på väg mot den nybyggda bryggan vid stranden.

På frågan om hur många som samtidigt kan åka med, svarar Dick Bewarp att det det ryms cirka 100 personer på den 100 kvadratmeter stora båten.

 Sakta lägger båten ut från land med Jan Nilsson vid spakarna.
Sakta lägger båten ut från land med Jan Nilsson vid spakarna. FOTO: Jan Andersson

När du presenterade det här projektet sa du att ingen skulle få åka med båten utan flytväst. Man ser inte så många med västar på sig nu. Ingen, för att vara sanningsenlig.

– Det stämmer, men flytvästarna är beställda, så nästa sommar ska de finnas på plats. Men båten är så säker ändå så det är ingen risk att åka med, säger Dick.

Får frysa fast i vinter

Det är meningen att Cowboybåten ska åka några rundor till under hösten, men sedan blir det dags för vinterförvaring.

– Vi drar inte upp den utan flotten får frysa fast i isen vid stranden.

Nästa sommar är det meningen att premiärturen ska gå på midsommarafton. Om allt går enligt planerna ska båten gå en tur om dagen hela sommaren. På lördagskvällarna blir det dansturer med levande musik.

 Skovelhjulen tog flera månader att bygga. Lägg märke till sheriffstjärnan i mitten av hjulet.
Skovelhjulen tog flera månader att bygga. Lägg märke till sheriffstjärnan i mitten av hjulet. FOTO: Jan Andersson

Planerar nästa projekt

När Dick Bewarp byggde Cowboykåken så gjorde han samtidigt en tv-serie om bygget som blev enormt populär, och han blev nominerad till det fina tv-priset Kristallen. Nu har han och hans kompis Hasse Bergman filmat hela tiden som Cowboybåten har färdigställts och till sommaren är det meningen att det ska bli en ny tv-serie på 8 avsnitt. Även filmarna Björn Ajax och Richard Sjösten har hjälpt till med tv-produktionen.

 Allt kring båten filmas för att bli en ny tv-produktion under sommaren som kommer. Sören Oscarsson från Stugun och Dick Bewarp blir förevigade av Richard Sjösten.
Allt kring båten filmas för att bli en ny tv-produktion under sommaren som kommer. Sören Oscarsson från Stugun och Dick Bewarp blir förevigade av Richard Sjösten. FOTO: Jan Andersson

Nu är många förstås nyfikna på vad Dick ska hitta på sedan Cowboykåken och Cowboybåten är klara.

– Det funderar jag själv på. En idé är att bygga småflottar med hus på som turisterna kan få hyra under sommarhalvåret och sova ute på sjön. Vi får se vad det blir, men nu under vintern så är det redigering av tv-serien som gäller. När den är klar så ska jag självklart hitta på något annat.

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen