Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 23 augusti 2019

Efter brist på täljare: Dalahästens framtid är säkrad

I vintras rådde sådan brist på täljare av dalahästar att fabriken i Nusnäs startade kurser. Nu har cirka 20 personer gått klart och börjat jobba i produktionen.

 Efter larm om brist på täljare av dalahästar startades kurser. Nu arbetar cirka 20 nya täljare i Nusnäs produktion.
Efter larm om brist på täljare av dalahästar startades kurser. Nu arbetar cirka 20 nya täljare i Nusnäs produktion. FOTO: Istock

I november i fjol anordnade Grannas A Olssons Hemslöjd i Nusnäs prova på-kurser där nyfikna deltagare fick testa att tälja dalahästar, något Land rapporterade om då.

Inför stundande höst och så småningom julhandel, kommer ett glädjande besked: Prova på-kursen har gett önskat resultat!

Läs också: Dalahästarnas framtid är hotad – stor brist på täljare

Cirka 20 nya täljare

Det är SVT Nyheter Dalarna som har gjort återbesök i Nusnäs och kunnat konstatera att ordningen är återställd.

Ett 20-tal personer har efter avslutad kurs börjat som täljare och levererar nu hästar till fabriken. Täljarna har individuella mål med produktionstakter som kan ligga på allt från 100 dalahästar i veckan till lika många per år.

SVT Nyheter Dalarna har träffat en av de nya täljarna, Ulrika Lindén. Hon hör till de riktigt aktiva och har sedan hon startade levererat nästan 2 000 stycken dalahästar.

– Jag hade aldrig täljt något förut men man måste ju prova, säger hon till kanalen.

Målas för hand

Dalahästarna täljs av tradition för hand. Täljarna sköter sin produktion hemifrån och levererar sedan till Nusnäs fabrik där hästarna doppas i en grundfärg. Ytterligare ett hantverk tar sedan vid när hästarna skickas vidare till målare som dekorerar för hand, också de hemifrån.

Som Land kunde berätta i fjol siktar fabriken i Nusnäs på att ha kring 50 aktiva täljare. De nya täljarna är både män och kvinnor i varierande åldrar.

Gått i farfars fotspår

Ulrika Lindéns intresse för dalahästar har gått i arv då hennes farfar också var täljare. Hon sitter i köket i farfars gamla stuga när hon jobbar, precis som han gjorde.

– Jag har alltid velat tälja hästar sedan jag satt på vedlåren och farfar täljde. Då var jag för liten och fick inte använda vassa knivar, säger Ulrika Lindén till SVT Nyheter Dalarna.

– Jag tror att alla känner igen sina egna hästar och att hästarna blir lite som man är. Mina har breda rumpor och tjocka ben medan andra gör dem lite smalare och högre. Dalahästen är en så okomplicerad figur – och snäll.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen