Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Landkoll 16 augusti 2017

Så får du gröna tomater att mogna inomhus

Gröna tomater kan bli röda men om du trodde att det går snabbast ett soligt fönster så har du fel. Här får du 6 bättre tips på hur du kan få dem att mogna inne.

 Ge inte upp. Det finns sätt att få de gröna tomaterna att mogna även när det inte går att ha dem ute i växthuset. Foto: Istock.
Ge inte upp. Det finns sätt att få de gröna tomaterna att mogna även när det inte går att ha dem ute i växthuset. Foto: Istock. FOTO: icefront

Det finns en del missuppfattningar om gröna tomater och en av dem är att de måste ha sol för att mogna inne. Visst har ljuset en nyckelroll utomhus men när du ska eftermogna tomater inne är det värmen som är viktigast. Starkt ljus kan där emot göra tomatens skal tjockare.

Här får du 6 tips på metoder du kan testa. Bäst lyckas du med tomater som redan börjat mogna en aning och blivit lite gulaktiga.

1. Mogna på köksbänken

Plocka tomaterna, gärna med en liten bit kvist kvar, och lägg dem på köksbänken. Där är det varmt och du kan ha koll på att ingen av dem börjar mögla.

2. Från grönt till rött i kökslådan

En av kökslådorna kan bli en utmärkt mognadsplats. Lägg tomaterna på en tidning i lådan tillsammans med en mognande banan eller ett äpple.

Frukterna avger etylengas som hjälper till att få tomaterna att mogna. Lådan håller kvar gasen samtidigt som det är torrt och varmt där inne.

3. Göm tomaterna i papper

En vanlig papperspåse eller en kartong som går att stänga fungerar lika bra som kökslådan. Ställ den i rumstemperatur och lägg ner banan eller äpple tillsammans med tomaterna.

Kontrollera då och då så att inte någon av frukterna möglat.

4. Mogna i glasburk

Turboversionen är lite av ett vågspel men kan lyckas om du håller stenkoll.

Lägg tomaterna med ett äpple eller banan i en glasburk och sätt på locket. Burken stänger in etylengasen så att den blir mer koncentrerad.

Baksidan är att även fukt stängs inne i burken. Öppna då och då och släpp ut fukt och håll utkik efter mögelprickar.

5. Häng dem högt

Gräv upp hela plantan och ruska av jorden från roten. Om du kan undvika att tvätta rötterna är det bäst. Tomatplantor kan dra med sig bladmögelsporer in och ju mindre fukt de får med sig desto bättre.

Häng plantan upp och ner någonstans där det är svalt, till exempel i källaren. Den här metoden lär vara bättre för plantor med många helt gröna tomater. De som mognar gör det långsammare och smaken sägs bli lite bättre.

Det här är en bra metod för dig som har mycket tomater och vill kunna plocka tomater ända fram till jul.

6. In med hela krukan

En krukodlad tomat kan övervintras om du har ett ljust, svalt utrymme och en rejäl dos tur.

Ta in krukan och ställ den lite avskilt, särskilt om du har krukrosor inne. Om tomatplantan har bladmögel med sig in kan rosorna drabbas.

Ta bort skadade blad och plocka mognande tomater eftersom. Om tomatplantan ser ut att vilja ge upp kan du ha större tur med en stickling. Klipp av en topp eller ett sidoskott och rota i en kruka med vanlig blomjord.

Läs också: Superenkla sättet att spara tomatfrön

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen