Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Motor 25 mars 2019

Byta till sommardäck – 3 viktiga datum

Dags att byta till sommardäck? Här är datumen du ska ha koll på!

FOTO: Istock

1 april – sommardäck godkända

Från med nu är det tillåtet att sätta på sommardäcken. Tänk på att mönsterdjup vid sommarväglag ska vara minst 1,6 millimeter i däckets huvudmönster. Men bäst är att ha minst 3 millimeters mönsterdjup för bra grepp på fuktig vägbana.

15 april – dags för sommardäck

Det sista datumet som det är tillåtet att ha dubbdäcken på (om det inte blir vinterväglag, se nästa punkt). Och sista dag att byta till sommardäck.

16 april – (nästan helt) förbjudet med dubbdäck

Mellan den 16 april och 30 september är dubbdäck inte tillåtna. Undantaget är om det råder vinterväglag på någon del av vägen. Då får man behålla dubbdäcken till dess att snö, is, snömodd eller frost har försvunnit från vägbanan.

FOTO: Istock

Vinterdäck på sommaren?

Dubbfria vinterdäck får sitta kvar även under sommarhalvåret men Transportstyrelsen rekommenderar det inte. Orsaken är att däckens gummiblandning och mönster ger försämrade köregenskaper på sommarväglag och kan ge längre bromssträcka. Dessutom är det oekonomiskt eftersom vinterdäcken slits snabbare vid högre temperatur.

3 skäl till dubbdäcksförbudet

Det finns tre huvudskäl till att dubbdäcksförbudet mellan den 16 april och 30 september:

1. Dubbdäck sliter på vägarna och försämrar vägmiljön.

2. Dubbdäck leder till att fler inandningsbara partiklar uppstår vilka orsakar betydande hälsoeffekter som luftvägsbesvär.

3. Dubbdäck har sämre bromssträcka än sommardäck.

Läs också: Byta däck själv? Här är expertens 5 bästa tips

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen