Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 27 januari

Syrlig citronmousse som smakar ljuvligt

Säg citronmousse och du känner direkt den friska smaken och den härliga konsistensen. Citronmousse är en riktig höjdar-dessert! Här är ett recept som är både gott och enkelt - testa!

 Fin dessert till alla möjliga typer av middagar.
Fin dessert till alla möjliga typer av middagar. FOTO: Thomas Carlén

Citronmousse är en klassisk dessert som lockar många och den känns både lyxig och lätt på samma gång. Receptet kommer från kokboken Ett gott liv som getts ut av Hushållningssällskapet Västra.

 Receptet kommer från kokboken Ett gott liv som getts ut av Hushållningssällskapet Västra. Boken har belönats med ett fint kokbokspris.
Receptet kommer från kokboken Ett gott liv som getts ut av Hushållningssällskapet Västra. Boken har belönats med ett fint kokbokspris. FOTO: Ett gott liv
Köp boken i artikeln här

Serveringstips!

Dekorera med färska bär och knäck- eller havreflarn. Ett gott litet flarn får du genom att dela Dumlekolor på mitten och grädda halvorna på en plåt i mitten av ugnen, 15 minuter i 150 grader.

Vispa lite vispgrädde (ca 40 % fett) och spritsa på citronmoussen.

Lemon curd

… är en kräm eller marmelad som består av citron, ägg, smör och socker. Den ambitiöse kan givetvis göra egen men i detta recept används färdig lemon curd som köps på burk.

Mascarpone

… är en krämig italiensk färskost som kan användas istället för crème fraiche eller vispad grädde till frukt, och förekommer i glass, yoghurt och i många bakverk.

Citronmousse

Skriv ut

Ingredienser (2 portioner):

  • 125 g mascarpone
  • 1 dl kvarg/kesella
  • ½ dl lemon curd
  • 1-2 tsk rivet citronskal
  • Tillbehör:
  • färska eller frysta bär
  • havreflarn

Gör så här:

  1. Lägg 125 g mascarpone, 1 dl kvarg/kesella och ½ dl lemon curd i en skål.
  2. Vispa till en ganska fast mousse.
  3. Tvätta och riv citron så att det blir 1-2 tsk rivet citronskal.
  4. Blanda citronskalet lite i taget i moussen och smaka av.
  5. Fördela moussen i portionsglas.

Recept: Eleonor Schütt, Cecilia Sassa Corin och Margareta Frost-Johansson Foto: Thomas Carlén

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Missa inte vår webbshop

Lär dig i din takt

Upptäck nya platser med

Läs artiklar i säsong

Till toppen