Recept 5 juni 2019
Pinocchiotårta
Pinocchiotårta är en klassiker med både sockerkaksbotten och marängbotten – i ett! Tårtan fylls med vispad grädde och färska bär.
Det magiska med pinocchiotårtan är att den har allt! Den saftiga sockerkaksbotten täcks nämligen med fluffig marängsmet och mandelflagor innan den bakas frasig.
Botten delas i två delar och placeras ovanpå varandra med vispgrädde och bär emellan. Himmel så gott!
Pinocchiotårta
Skriv ut
Ingredienser (10-12 bitar):
- Sockerkaksbotten
- 75 g smör, rumsvarmt
- 1 dl strösocker
- 4 äggulor
- 1,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 dl mjölk
- Maräng
- 4 äggvitor
- 2 dl strösocker
- 50 g hackade hasselnötter eller mandelflagor
- Garnering
- 3 dl vispgrädde
- 1 msk vaniljsocker
- 0,5 liter färska bär
Gör så här:
- Bottnar: Sätt ugnen på 150 grader.
- Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna en i taget under omrörning.
- Blanda mjöl och bakpulver, och sikta ner i äggsmeten. Tillsätt mjölk och rör ihop till en jämn smet.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum. Fortsätt vispa och tillsätt sockret, vispa vidare tills det har lösts upp.
- Klä en långpanna med bakplåtspapper. Pensla papperet med matolja.
- Vänd ned sockerkakssmeten på papperet och bre ut ett jämt lager med en slickepott.
- Fördela marängen över sockerkakssmeten och strö över hackade hasselnötter eller mandelflagor.
- Grädda mitt i ugnen i 25 minuter. Lyft av kakan från plåten och låt svalna helt på ett galler.
- Montering: Vispa grädde och vaniljsocker.
- Dela tårtbotten i två delar och fördela grädde och bär över ena delen med marängsidan uppåt.
- Lägg den andra delen ovanpå med marängsidan uppåt.