Gå till innehåll
Shopping Resor
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
TV 28 oktober 2019

Hedda Stiernstedt: Så var det att spela Nina som 46-åring

När tredje säsongen av ”Vår tid är nu” tar avstamp i år 1968 har huvudkaraktärerna nått medelåldern – något som var en utmaning för de fortfarande unga skådisarna.

– Det hade nästan varit lättare att spela 86 än 46, säger Hedda Stiernstedt, som spelar Nina Löwander.

 Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt spelar kärleksparet Calle och Nina i ”Vår tid är nu” på SVT.
Charlie Gustafsson och Hedda Stiernstedt spelar kärleksparet Calle och Nina i ”Vår tid är nu” på SVT. FOTO: Frida Jareteg

SVT:s dramaserie ”Vår tid är nu” tog sin början i efterkrigstiden och det eleganta 40-talet. När vi fick lära känna karaktärerna Nina och Calle var de i 20-årsåldern. I den tredje och avslutande säsongen är Nina och Calle i 45-årsåldern.

”Nina hatar att åldras”

Skådespelarna Hedda Stiernstedt (Nina) och Charlie Gustafsson (Calle) var 30 respektive 26 år när tredje säsongen skulle spelas in.

– Det har varit utmanande, eftersom 46 är en sådan ålder där man inte är speciellt gammal än. Det hade nästan varit lättare att spela 86 än 46, då hade vi verkligen kunnat ösa på. Nu fick jag mer ställa mig frågan vem min karaktär är i att åldras. Istället för att bli gammal och grå funderade jag över hur Nina ser på åldrandet. Hon hatar att åldras, bestämde jag mig för, säger Hedda Stiernstedt, när Land möter henne under SVT:s höstpressdag.

Läs också: ”Vår tid är nu” får en bonussäsong – detta ska den handla om

Inte mycket ålderssmink

Produktionen valde att inte köra på avancerad ålderssminkning à la ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. I stället ligger fokus på känslan av åldern.

– Vi har jobbat mer med att hitta riktningar i scenerna och kroppen. Hur det är när man är lite äldre, kanske lite tröttare, det märks att man har varit med om lite skit. Nina blir mycket mer riktad och tar inte in så mycket längre. Hon har ofta bråttom och mycket att göra, säger Hedda Stiernstedt.

Mer agerande än mask

Charlie Gustafsson valde också att agera mer utifrån var hans karaktär Calle befinner sig i livet, vad han har gått igenom och hur det yttrar sig.

– Det var absolut mer agerande än mask. Man vill inte övergöra det heller med en massa grått hår och rynkor. Det blir lite ”too much” eftersom vi inte är gamla. Vi är ju ändå snart där själva, säger han.

Snyggast kläder på 40-talet

Båda är överens om vilket decennium som var roligast att spela in.

– 1940-talet. Det var snyggast kläder, säger Hedda Stiernstedt utan att tveka.

– Jag tycker också det var snyggast kläder då och härligt att få vara ung och kär. 1947 var ett bra år, säger Charlie Gustafsson.

Läs också: Hedda Stiernstedt: ”Jag kämpade hårt för rollen i ‘Vår tid är nu’”

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Gör som 60 000 andra!

Missa inte Lands nyhetsbrev

Få lästips om hem och trädgård, mat och dryck samt djur och natur

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Populära ämnen på Land.se

Läs artiklar i säsong

Till toppen