Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Mat & dryck 11 oktober

Maten vi glömt att vi älskar - kolla in!

Plötsligt, efter flera decennier, kan man börja sakna matvänner från förr. Var tog de vägen egentligen? Räkcocktail eller crêpes med champinjonstuvning, varma mackor och avokado och räkor, varför lagar vi inte det längre?

 Croque Monsieur och marängsvis är två kompisar från förr.
Croque Monsieur och marängsvis är två kompisar från förr. FOTO: Istock/IBL

Låt nostalgirätterna komma tillbaka! Här är den goda, lättlagade maten du glömt att du älskar!

Varma mackor

Bröd och smält ost är gott, det vet alla pizzaätare. Och superenkelt. Ostmacka med skinka, eller bara tomat, och svisch med den i ugnen. Klart på sju röda minuter. Dijon-senap, en aning chili eller sambal oelek på brödet kan pigga upp. Nyttigt? Nja. Men goooott. Och så en öl till.

Läs också: Spenat på den varma mackan – urgott!

 Croque Monsieur.
Croque Monsieur. FOTO: Istock

Croque Monsieur

En kråckmesiö-dubbelmacka med ost och lite bechamel-sås kan inte gå fel. Tar fem minuter längre tid eftersom du måste göra bechamel: lägg mjölk och mjöl i en kastrull och låt koka upp under vispning. Jobbigt? Nä.

Avokado med räkor

En genialisk kombination. Pigga upp den med en salsa: hacka ihop tomat, färsk koriander, salladslök, chili och vitlök med lime, salt och en aning olja. Pytsa i på toppen.

Läs också: Matbilder då och nu: 12 exempel på hur middagen bytt stil

 Avokado med räkor.
Avokado med räkor. FOTO: Istock

Paella

Paellan ville egentligen inte vara med på den här listan, för den är inget tidsfenomen, utan en klassiker. Det är bara vi svenskar som tappat bort den lite. Fega inte ur, bara, krydda lite mer än man gjorde förr.

Crêpes med champinjonstuvning och ost

Här kommer den mustiga, mumsiga så kallade umami-smaken från tre håll: från osten, smöret du steker i, och från champinjonerna. Det kan inte bli annat än smaskens. En smula pyssligt, men värt det. Välj riktig svamp, inte burksvamp, som de gjorde förr.

 Crêpes med champinjonstuvning.
Crêpes med champinjonstuvning. FOTO: Istock

Marängsviss

Glass+chokladsås+maränger = gott. Choklad och vanilj är kära i varandra sedan urminnes tider, och marängen ger crunch. Köp en bra glass och gör gärna chokladsåsen själv: Lägg socker, vatten och kakao i en kastrull och koka upp. Den varma såsen bryter fint mot den kalla glassen. Själv lägger jag gärna några färska hallon eller jordgubbar på toppen, för färgens skull.

 Marängsviss.
Marängsviss. FOTO: IBL Bildbyrå

Läs också: 12 maträtter du glömt att du ätit … och kanske är det lika bra!

Fruktcocktail

Frukt på burk med neonröda körsbär? Naej. Men grundtanken, skuren färsk frukt i en skål, är fin. Banan, apelsin, äpple, kanske några nötter. En klutt honung och lime skadar inte.

Friterad camembert och hjortronsylt

Gott. Inte konstigare än spansk manchego och fikonmarmelad, som man ofta ser på krogen idag. Ta en lite mindre portion camembert, bara, och komplettera med sallad.

 Friterad camembert.
Friterad camembert. FOTO: Alamy

Maten vi inte älskar längre:

Fylld paprika

Att servera köttfärssås i en säckig ugnsbakad paprika med sladdrigt skal tillför inget.

 Fylld paprika.
Fylld paprika. FOTO: Istock

Päron på burk med After eight-choklad

Gott, kanske, men också väldigt artificiellt.

 Päron på burk.
Päron på burk. FOTO: Istock

Ostfondue

Gott, jodå, men att bara äta ost är lite för fett och onyttigt.

Ostsufflé

För jobbigt.

Ugnsbakad gurka

Finns inget skäl, någonsin, att ugnsbaka gurka.

Läs också: Husmanskost: 7 svenska rätter med konstiga namn

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 41 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen