Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Recept 1 augusti

Kantarellpaj med Västerbottensost

Kantareller och Västerbottensost är riktiga smakbästisar. I denna ljuvliga paj får de sällskap av en äggstanning.

 Så gott! Kantarellpaj med riven Västerbottensost och äggstanning. Lägg till bacon om du vill ha extra smak!
Så gott! Kantarellpaj med riven Västerbottensost och äggstanning. Lägg till bacon om du vill ha extra smak! FOTO: Istock

Kantarellpaj är smakskens till både lunch och middag. Här är ett klassiskt recept med gott om svamp, ost och en len äggsmet.

Servera gärna pajen med en krispig grönsallad och, om du vill, knaperstekt bacon.

Läs också: Pasta med krämig kantarellsås

Kantarellpaj med Västerbottensost

Skriv ut

Ingredienser:

  • Pajskal
  • 150 g smör
  • 3,5 dl vetemjöl
  • halv tsk salt
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning
  • 2 liter kantareller, färska
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 150 g riven Västerbottensost
  • Äggstanning
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • halv tsk chiliflakes
  • 1 tsk salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Pajskal: Tärna smöret och blanda det med mjöl och salt till en smulig massa. Tillsätt vatten och knåda till en deg.
  3. Tryck ut degen i en rund pajform ca 28 cm i diameter, eller avlång ca 35 x 12 cm.
  4. Grädda skalet i 10 minuter i ugnen.
  5. Fyllning: Ansa och skär svampen i bitar. Skala och finhacka löken.
  6. Fräs svampen i smör tills vätskan ångats bort. Tillsätt löken och krydda med salt.
  7. Bre ut svampfräset i pajskalen och toppa med osten.
  8. Äggstanning: Vispa ihop alla ingredienser. Häll äggstanningen över svampen och osten i pajskalet.
  9. Grädda pajen mitt i ugnen tills den får fin färg och stanningen stelnar, ca 40 minuter.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.

Lands Nyhetsbrev

Gör som 43 000 andra - få tips om nyheter, inspiration, mat & vin direkt till din e-post!

Missa inga nyheter
Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.


Läs fler artiklar från Land.se

Till toppen