Recept 1 augusti 2019
Kantarellpaj med Västerbottensost
Kantareller och Västerbottensost är riktiga smakbästisar. I denna ljuvliga paj får de sällskap av en äggstanning.
Kantarellpaj är smakskens till både lunch och middag. Här är ett klassiskt recept med gott om svamp, ost och en len äggsmet.
Servera gärna pajen med en krispig grönsallad och, om du vill, knaperstekt bacon.
Läs också: Pasta med krämig kantarellsås
Kantarellpaj med Västerbottensost
Skriv ut
Ingredienser:
- Pajskal
- 150 g smör
- 3,5 dl vetemjöl
- halv tsk salt
- 2 msk kallt vatten
- Fyllning
- 2 liter kantareller, färska
- 1 gul lök
- 2 msk smör
- 150 g riven Västerbottensost
- Äggstanning
- 3 ägg
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- halv tsk chiliflakes
- 1 tsk salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Pajskal: Tärna smöret och blanda det med mjöl och salt till en smulig massa. Tillsätt vatten och knåda till en deg.
- Tryck ut degen i en rund pajform ca 28 cm i diameter, eller avlång ca 35 x 12 cm.
- Grädda skalet i 10 minuter i ugnen.
- Fyllning: Ansa och skär svampen i bitar. Skala och finhacka löken.
- Fräs svampen i smör tills vätskan ångats bort. Tillsätt löken och krydda med salt.
- Bre ut svampfräset i pajskalen och toppa med osten.
- Äggstanning: Vispa ihop alla ingredienser. Häll äggstanningen över svampen och osten i pajskalet.
- Grädda pajen mitt i ugnen tills den får fin färg och stanningen stelnar, ca 40 minuter.
Kommentarer
Genom att kommentera på Land så godkänner du våra regler.